top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Rozhodnutí soudu: ČD musí požádat o licenci na provozování hazardních her pro zimní jízdní řády

Aktualizováno: 18. 12. 2022


Praha - Zima je tu – spolu s létem, podzimem a jarem je to pro České Dráhy pravděpodobně nejnepříjemnější období v roce. Kvůli neustálým zpožděním a rušením spojů nyní nejvyšší správní soud klasifikoval zimní jízdní řád ČD jako hazardní hru – z tohoto důvodu musí České Dráhy žádat o licence ve všech krajích. Do doby, než budou licence aktivní, žádné jízdní řády nesmí být veřejně zobrazovány.

"Zimní jízdní řád Českých Drah splňuje všechny požadavky na loterii," je napsáno v rozsudku. "Výsledek hry, tedy příjezd vlaku, je zcela závislý na náhodě. Existuje vnější pobídka v podobě výhry - tedy že vás vlak převeze (to však ještě neznamená, že také tam, kam chcete) - a je zde finanční sázka, cena jízdenky."


Vyhlášení vítězů obvykle probíhá prostřednictvím velké digitální tabule:


Navíc jsou herní podmínky navrženy tak, aby hráč vždy z dlouhodobého pohledu prohrál. "Zimní jízdní řád je tedy třeba považovat za soutěž, pro kterou platí ustanovení Státní smlouvy o hazardních hrách", stojí v rozsudku.


České Dráhy zatím překvapivé rozhodnutí neokomentovaly, protože odpovědný tiskový mluvčí se již tři dny nachází v porouchaném vlaku v Ejpovickém tunelu a není tedy k zastižení.


Podle právníků však bude mít soudní rozhodnutí masivní dopad na železniční dopravu v Česku: "Nádražní budovy a prodejní místa je nyní třeba považovat za herny, které vyžadují povolení ke vstupu", řekl Dr. Petr Kolej z Brna. "Zákon takovým hernám předepisuje zdrženlivý vnější design a zavírací dobu minimálně tři hodiny denně."


V budoucnu budou muset herní automaty ČD pravidelně kontrolovat odborníci:


Při rezervaci online jízdenek nyní zákazníci navíc obdrží pop-up s poznámkou: "Abyste se mohli ůčastnit hazardních her, musíte být starší 18 let. Hazardní hry mohou být návykové."

41 zobrazení0 komentářů

Kommentare


bottom of page