top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Prastará amatérská architektka získala cenu za ekostavbu domu kompletně vyrobeného z jedlých surovin

Aktualizováno: 26. 11. 2022


Praha - Postarší amatérská architektka momentálně vyvolává rozruch s unikátním projektem. Seniorka získala renomovanou "Cenu za architekturu za konzistentní udržitelnou výstavbu domu" - Dům, který postavila je vybudován ze zcela obnovitelných surovin. Cenu, která je dotována a spojená s odměnou v hodnotě 2 500 000 Kč, uděluje od roku 1978 „Česká komora architektů“ (ČAK).


Letošní vítězka byla dříve ve stavebním světě architektů zcela neznámá. Přesto dokázala Ježibaba Hagazussa to, co se ještě žádnému architektovi doposud nepodařilo - postavila dům o rozloze 150 metrů čtverečních, ve kterém byly použity nejen materiály CO2 neutrální a obnovitelné, ale také 100% jedlé, a tedy plně biologicky rozložitelné.


"Ano, teoreticky můžete loupat perníček," potvrdila minulý pátek na předávání cen v Praze. "Hrozně nerada to ale vidím!" Tvář architektky a amatérské kuchařky se v zápětí zamračila: "Zvlášť když jste potom tak drzí a tvrdíte, že je to jen vítr." Ona sama mimochodem vůbec nemá ráda sladké, prozradila. "Dávám přednost masu."


V odlehlém krušnohorkém lese pracovala "mnoho, mnoho let" na svém ekologicky šetrném domě, vysvětlila nadšené porotě. Všechny nosné komponenty jsou vyrobeny ze sololitů, které sama vyrobila výhradně z mouky, vajec, medu a mandlí a upekla ve své na první pohled nadrozměrné peci. Vnější stěny byly rovněž vyzděny "tvrzeným perníkovým betonem" a všechny spáry byly vyplněny vstřikováním na bázi cukru. "Vše je regionální, fair trade a bio," potvrzuje Ježibaba.


Druhé místo bylo uděleno prasátku, které postavilo dům kompletně ze slámy.

Kreativní seniorka, které se podle vlastních vyjádření "splnil pohádkový sen", chce část peněz vrátit profesionálnímu světu: "Jistý mladý studentský pár může bydlet v domě rok zdarma" přislíbila Hagazussa. Se svým věrným společníkem, krotkým havranem, se už těší na "podnětné rozhovory a společné jídlo". Další přihlášky přijímá přímo na místě.

53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti


bottom of page