top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Revoluce v cestování: Ministerstvo dopravy plánuje vylepšení českých dálnic

Praha - Včera večer ministerstvo dopravy společně s Ředitelstvým silnic a dálnic představilo veřejnosti nový plán, který má za cíl výrazně zlepšit podmínky pro dálkové i regionální cestování. Ve zveřejněných dokumentech se počítá jak s kompletní přestavbou stávající dálniční infrastruktury, tak s výstavbou nových úseků: například dalšího pražského okruhu.



Největší změnou, která se dotkne nejspíš všech, je kompletní rekonstrukce a modernizace stávající dálniční infrastruktury. Ředitelství silníc a dálnic mimo jiné plánuje, že během rekonstrukce bude odstraněn řidiči málo využívaný pravý pruh, zato však bude přidán jeden vlevo. Od tohoto kroku si politici slibují hlavně výrazné zlepšení plynulosti provozu, méně dopravních nehod a větší kapacitu dálnic.


Jako jeden z prvních by měl být zmodernizován úsek na dálnici D1 mezi obcemi Hulice a Kaliště. Zde již dvě desetiletí probíhá výstavba šestiproudého rozšíření, během které dojde k vybudování dalšího pravého jízdního pruhu - viz. Dálniční oprava slaví 20. výročí. Ihned po dokončení stávájících stavebních prací se však počítá s další modernizací, přiníž bude nově vybudovaný pravý pruh odstraněn a přidán jeden v levo.


Stavební práce nedaleko obce Kaliště se už přes 20 let zdárně blíží do konce - Zdroj obrázku


Přestavba stávajících úseků však není jediná změna, se kterou dokumenty počítají, plánuje se taktéž výstavba úseků zcela nových! Zde političtí experti počítají například s dálnicí, která propojí Prahu s česko-dánskou státní hranicí nebo s dalším Pražským okruhem. Jak řekl ministr dopravy Martin Kupka: „Praha je město, které urgentně potřebuje kapacitní řešení obchvatu. Zárvovéň by však měl nový dálniční okruh Praze poskytnout dostatek místa pro budoucí rozvoj.”


Právě rychlý růst velkoměsta byl asi největší problém, se kterým se museli politici při plánování obchvatu vypořádat. Nakonec však nalezli optimální řešení, které poskytuje Praze dostatek prostoru pro další výstavbu a uleví stávající dopravní situaci. Plánovaná trasa nového pražského okruhu je následující:


Trasa nového pražského okruhu: Jihlava - České Budějovice - Plzeň - Karlovy Vary - Ústí nad Labem - Liberec - Ves u Pardubic - Koněpůlky - Jihlava - Zdroj obrázku


Stavět by se mělo začít už v následujícím desetiletí, je však velmi diskutabilní, jestli se hotového okruhu někdo vůbec dožije. Plánované datum dokončení (stejně jako u metra D) totiž nelze na stávající číselné stupnici vyjádřit.





30 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

2 Comments


Čas zavést metro do Kolína

Like

Jan Kolčák
Jan Kolčák
Aug 22

Už se nemůžu dočkat, až Praha bude tak velká, že metro D povede až do Budějovic. 🚇


Like
bottom of page