top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Dálniční oprava slaví 20. výročí

Aktualizováno: 24. 9. 2023

Kaliště-Hulice - Na dálnici D1 na úseku mezi obcemi Hulice a Kaliště (59. - 81. km) bouchají zátky od šampaňského: Staveniště šestipruhového rozšíření dálnice dnes slaví 20. výročí. Již dvě desetiletí se zde kope, válcuje a asfaltuje.


Organizátoři na večer naplánovali velkolepou oslavu: Po projevu ministra dopravy Martina Kupky se přes stále ještě nedokončenou dráhu vydá průvod s těžkou stavební technikou a oslavu završí ohňostroj. Oslavy se zúčastní i starostové obou obcí Martin Kapek a Vlastimil Beznoska.


Ohlédnutí na začátky stavby budí nostalgii: 21. září 2003 byly umístěny první kužely a poté tehdejší ministr dopravy Jaromír Schling spolu se starosty Kaliště a Hulic slavnostně pokropili první drn. Předpokládaná doba výstavby byla tři roky.



"Byl jsem mladý stavební dělník plný nadějí a snů," vzpomíná Jan Pavlíček, který byl přítomen při slavnostním položení základního kamene a dnes je jeho poslední den v zaměstnání. "Ani ve snu mě nenapadlo, že tu budu ještě za dvacet let skoro jako důchodce. Za ta desetiletí se pro mě toto staveniště stalo druhým domovem."


V dopravní zácpě vedle uzavřeného jízdního pruhu naštvaně troubí řidička, protože se nikam nepostupuje. Pavlíček na ni mává. "Jé, tu znám!" vykřikne dělník. "Dojíždí sem a zpátky každý den už čtrnáct let. Samozřejmě mi takové chvíle budou chybět, až tady skončíme. Ale v den, jako je ten dnešní, na to raději nemyslím. Teď je čas slavit!"

38 zobrazení1 komentář

1 Comment


kmalenovsky
Oct 13, 2023

Bicykl

Když jsem šel okolo

pana Dostála

pumpička na kolo

vedle něj stála

Ještě si chudák nezvykl

že mu ukradli bicykl

Kamil alias Had

Like
bottom of page