top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Nad obcemi jen padesátkou. EU vydala nový zákon pro ochranu před hlukem.

Aktualizováno: 2. 4. 2023


Brüssel (dpo) - Dle nové směrnice EU pro ochranu před hlukem musí letadla v budoucnu dodržovat rychlostní limit 50km/h nad všemi obcemi. Nový zákon platí od příštího roku, Český úřad pro letectví (ČUL) s ministerstvem dopravy oznámil, že požadavku vyhový od prosince. To by se mělo zamlouvat především obyvatelům obcí blízko letišť.


Různé iniciativy již léta kritizují skutečnost, že letadla smí neomezenou rychlostí svištět nad evropskými městy, což na mnoha místech vede k neustálému hluku. Předchozí opatření, jako dobrovolné omezení rychlosti či retardéry se ukázala do značné míry neúčinná. Protihlukové stěny sice hluk ztišily, ale blokovaly sluneční světlo.


Početné okresy už začaly s přípravami a umisťují vhodné značky


„Pilot samozřejmě z počátku vnímá každý brzdný proces jako otravný,” přiznává mlůvčí ČUL, „ale blaho obyvatel je v tomto případě důležitější.”


Početné okresy už dokonce začaly s přípravami a umisťují značky viditelné i z vysokých výšek. Policie už na vhodných místech staví rychlostní kamery a plánuje i nasazení velbloudů.



Policie plánuje nasadit i velbloudy


Ne ve všech státech ovšem tento nový zákon slaví takový úspěch jako u nás. Za zmínku stojí také to, že ve Francii bude v následujících dnech zrušena většina letů a také uzavřena některá letiště. Dále nepojede velká řada vlakových spojů a po celé zemi nebude možnost natankovat. To se ovšem už stalo takovou francouzskou tradicí a s novým zákonem to nejspíš nemá nic společného.


Také mnohé aerolinky jako jsou České Aerolinky či EasyJet již oznámily, že změní své letecké trasy.

24 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


Jan Kolčák
Jan Kolčák
Apr 02, 2023

To už jednou zavedli v Americe a dokonce jim ve městech stavěli překážky, aby tam nelétali. Nějak slavně to však nedopadlo.

Like
bottom of page