top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Podvodník podvedl podvodníka: Podplacený rozhodčí se soudí s trenérem

Aktualizováno: 15. 7.

Praha, Ostrava - Skandál na mistrovství světa hokeje 2024 v České republice: Hlavní rozhodčí Äcklig Grisson se nechal podplatit národním trenérem Kanady, ten mu však domluvenou částku odmítl vyplatit. Podvedený rozhodčí se proto s žalobou obrátil na Mezinárodní sportovní arbitráž.


Ve třetí třetině zápas pro Kanadský národní tým nevypadal vůbec dobře; Kiribati nad Kanadou vedlo již 8:1. Zoufalý trenér proto sáhnul po neobvyklé taktice: rozhodl se podplatit hlavního rozhodčího. Šlo o dosud neslýchanou domluvu: Rozhodčí Äcklig Grisson měl po trenérské výzvě sám sebe vyloučit. Tak se také stalo, i přes to hra skončila jasnou prohrou Kanady 2:10 a rozhodčí své peníze nedostal.


S tím se však rozhodčí Äcklig Grisson nechtěl smířit a dále po trenérovi vyžadoval smluvenou částku. Sám se totiž podle svých slov nachází ve vážné finanční krizi způsobené nadměrnou konzumací jedlého papíru. Z této krize se chce dostat svépomocí sportovní loterie, kde si vsadí na tým, kterému následně jakožto hlavní rozhodčí “připomůže” k výhře. Na to ale potřebuje začáteční kapitál, který mu měla poskytnout výše zmíněná úmluva.


Kanadský trenér ovšem namítá, že akce rozhodčího ani v nejmenším neovlivnila průběh zápasu ve prospěch Kanady. Po marném dohadování a menší rvačce se proto Grisson obrátil na Mezinárodní sportovní arbitráž.


Průměrný hráč nárdodního hokejového týmu Kiribati
Hokejový hráč Kiribati

Průměrný hráč národního hokejového týmu Kiribati


Předseda Mezinárodní sportovní arbitráže nakonec událost se smíchem smetl ze stolu. Prohlásil, že se obě strany dopustily “amatérských chyb”, jako že si rozhodčí nenechal zaplatit polovinu sumy předem, nebo že se trenér spolehnul pouze na jednoho rozhodčího. Celý proces ukončil se slovy, že obě strany nyní musí uhradit poplatek za soudní líčení a šálek čaje.

42 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page