top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Armáda porazila armádu, aby se k moci dostala armáda

Aktualizováno: 10. 8. 2023

Ouagadougou (Burkina Faso) - Armádě afrického státu Burkina Faso se podařilo ukončit vojenský režim Burkinské armády a nastolit režim vlastní.



Po osmi měsících vojenského režimu pod vedením poručíka Paula-Henriho Sandaogo Damiba ho armáda sesadila a post vůdce státu byl udělen Ibrahimu Traorému. Následně byla Burkinská ústava zneplatněna.

Armádě se zřejmě nelíbil vojenský režim ve státě, proto rebelovala a sesadila vůdce Burkinské armády a státu.

Občané na to zareagovali demonstracemi a máváním Ruských vlajek. Již při setkání s vůdci separatistických států na východě Ukrajiny ruský prezident Vladimír Putin zmínil své optimistické naděje na případné připojení Burkina Faso k Rusku. Tohle vyjádření potvrzuje i momentální jednání Kremlu: Podle všeho se nyní ruský prezident připravuje na uvítání vůdce Burkina Faso. Jméno tohoto vůdce však ještě nebylo oficiálně uvedeno, jelikož se podle mluvčího může kdykoliv změnit.


Demonstranti měli ruské vlajky

V africkém státě už začalo referendum o připojení k Rusku. Má trvat jen do zítřka, to by však mělo být dost času na to, aby minimánlě všichni Burkinští občané zvolili, jelikož podle svědků se s kulometem v zádech rozhoduje poměrně rychle.

40 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page