top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Občasník bojuje proti šíření dezinformací - bojkotujeme 1. apríl

Aktualizováno: 23. 4.

Jak jistě víte, dneska je první duben neboli „apríl" (pokud tento článek čtete později, budete muset zase rok počkat, až bude aktuální), My se na tohle datum podíváme ovšem trochu podrobněji a možná zjistíme, že tento den spojený především s legrací není zdaleka tak krásný, jak se zdá.


Tohle datum je celosvětově proslavené jako den žertů, šprýmů a legrácek. Potud je vše v pořádku. Ovšem podíváme li se na to z jiného úhlu, tak zjistíme, že se s tímhle datumem pojí také nesčetné množství nepravd, lží a hlavně dezinformací. Stačí se ohlénout do historie, tento den má na svědomí mnoho omylů, které významě změnlly svět,


Roku 1950 například Josif Vissarionovič Stalin oznámil svůj plán, který předpokládal dalekosáhlé přeměny přírodních podmínek Sovětského svazu až k Uralu. Samozřejmě že se jednalo o žert, Stalin chtěl nedaleko výše zmíněného pohoří otestovat nově vyvinuté jaderné zbraně, zbytek světa ho ale zřejmě nepochopil a vyložil si to po svém. Dnes se mezi Moskvou a Uralem nachází velké množství národních parků, či jinak chráněných území, ovšem že tomu tak nemělo být vždy už ví málokdo.


Jako další z mnoha příkladů si zde uvedeme akci Moravskoslezská neděle v Kroměříži: Zde bylo právě 1. dubna založeno „Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko”. I zde by bylo vše v pořádku, pokud by následně nebyl vyřčen požadavek pro obnovení moravskoslezské samosprávy. Tahle zpráva následně pobouřila nejednoho Pražáka, dodnes kvůli ní mnoho obyvatel hlavního města trpí těžkou depresí. Mimo to tahle akce měla na svědomí několik infarktů a sebevražd. I zde se bohužel jednalo o nevinný aprílový žert.


Pražák, který se právě dozvěděl o požadavku pro obnovení moravskoslezské samosprávy


Aprílových žertů se po internetu vyskytují statisíce a snad není člověk, který by se nikdy nenachytal. Na výše zmíněných příkladech je bohužel jasně vidět, že i ten nejmenší aprílový žert může skončit tragédií. Z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli nevydat žádný aprílový článek, který by mohl mezi našimi čtenáři šířit lživé informace. Jak řekl šéfredaktor Občasníku:

Jsme seriózní zpravodaj, který si zakládá na správnosti a pravdivosti informací, které našim čtenářům podáváme.

Naše redakce také napsala oficiální dopis OSN, ve kterém žádá o zavedení Mezinárodního dne pravdy, který by připadl právě na první duben. Zbývá nám tedy jenom doufat, že aprílové žerty, se stanou minulostí...

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page