top of page
Obrázek autoraZpravodaj Občasník

Průlomový objev v kybernetice: Občasník vyvinul šifru, která nelze rozšifrovat

Lörrach (Německo) - Informatici ze zpravodajské společnosti Občasník přináší průlomový objev: novou, ještě bezpečnější šifru. Na rozdíl od obvyklého zašifrování end-to-end zaslaný text nemůže přečíst již ani adresát.


AI-generated abstract picture of a cybersecurity code

Všíchni to známe hlavně z chatů kupříkladu na WhatsAppu: Oznámení na začátku chatu nám dává vědět, že chaty jsou šifrovány end-to-end. Při zašifrování end-to-end mohou odeslanou zprávu přečíst pouze odesílatel a adresát. Avšak právě fakt, že zprávu může přečíst i adresát dlouhá léta nedal expertům spát.


Teprve nedávno se informatikům Občasníku podařilo úspěšně dokončit a otestovat novou šifru RUcE (Reliable Un-crackable Encryption), která právě tuto mezeru odstaňuje. K tomuto účelu vyvinuli speciální počítačový program, který podle této šifry dokáže zašifrovat jakýkoliv text.

Ovládání programu je velice intuitivní, i když je písmo na malé obrazovce možná příliš malé (více informací dole):


  1. Ztiskněte tlačítko "Run"

  2. Zadejte do políčka váš text

  3. Ztiskněte na své klávesnici Enter

  4. Kód vám ukáže zašifrovaný text

  5. Zkopírujte zašifrovaný text a pošlete ho

  6. Adresát vaší zprávu definitivně nerozluští (pokud ovšem zrovna nesedí přímo vedle vás a nekouká se vám přes rameno). Vaše osobní údaje jsou ochráněny 👍


Při tomto zašifrování si může nezašifrovanou informaci přečíst pouze odesílatel.

Další výhoda šifry RUcE je, že u ní neexistuje takzvaný "klíč" který by byl potřeba na rozšifrování, jelikož tato šifra technicky rozšifrovat nejde.


Program šifry RUcE využívá k zašifrování zadaného textu metadata společně s náhodou a tím vytváří nerozluštitelnou sérii písmen a čísel. Nutno podotknout, že se na vývoji této šifry podílela i umělá inteligence, protože by jinak byla potřeba enormní myšlenková kapacita a nejméně o dva roky více času.


Podle matematických výpočtů zůstane tato šifra nerozluštitelná nejméně po několik tisíciletí.


Šifru si můžete vyzkoušet zde (doporučujeme neměnit kód, pokud by vám náhodou měli uklouznout prsty, tak stránku jednoduše obnovte ("refresh")). Bohužel je program ještě "nevymáknutý", proto vám pro nejlepší zkušenost doporučujeme kód vyzkoušet i na počítači.


Hlavní pravidlo: Prostě klikněte na "Run".


36 zobrazení2 komentáře

2 Comments


Kolčáci
Kolčáci
Jun 15, 2023

To je skvělý příspěvek honzi.!!! 😃 Zkusím to! Ta šifra RUcE je mega bezpečná!👾🤔🤬


Like

Ondřej Šanc
Ondřej Šanc
Jun 15, 2023

Kam se hrabe Enigma. Tento program si zakoupíte na Aliexpressu již za $9,99 měsíčně!

Like
bottom of page